Saturday 8 October 2011

KARIPAP PUSING

BAHAN -BAHAN

Doh A(yang warna kuning)
Tepung gandum 400g
Marjerin (secukupnya sehingga boleh dibulatkan)

Doh B(yang warna putih)
Tepung gandum 300g
air garam secukupnya


CARA2NYA
Doh A
1.Masukkan tepung dan marjerin kedalam mangkuk.menggunakan teknik 'rubbing method' iaitu gaul ramas.
2.Selepas di gaul ramas bentukkan bulat2 pastikan doh A yang dibulatkan itu lebih banyak dari doh b.

Doh B
1.Masukkan tepung kedalam mangkuk dan masukkan air garam sedikit demi sedikit.Uli doh B sehingga menjadi seperti doh roti.
2.Selepas terbentuknya doh itu bentukkan bebola lebih kecil dari saiz doh A tadi.

CARA2 MEMBENTUK MENJADI KARIPAP PUSING

1.Masukkan bebola kuning kedalam bebola putih yang sudah dileperkan
2.Bebola yang sudah digabungkan td dibuat sebanyak 3 bahagian.
3. Rolled ketiga2 doh tadi menjadi seperti dalam gambar rajah diatas.

4.Ia akan menjadi 3 bahagiam seperti dalam gambar rajah diatas.

5.Cantumkan ketiga gabungan doh menjadi lapisan seperti diatas.
6.Kemudian gulung doh tesebut seperti gambar rajah diatas.

7.Selepas doh digulung potong doh kepada beberapa bahagian .

8. Doh akan kelihatan berlapis2 seperti dalam gambar rajah diatas.


9.Doh yang dipotong td kemudiannya di rolled menjadi seperti didalam gambar rajah diatas.
10. Masukkan inti kedalam doh yang di rolled td...kemudian pintalkan ditepinya seperti karipap biasa.

akhirnya jadilah karipap pusing....mudah je kan cara membuatnya......selamat mencube....:)