Saturday 17 September 2011

CARA MEMBUAT FRENCH LOAF

Bahan2
flour -500gm
instant yeast -10g
water -300g
salt -1/2 tea spoon

Cara membuatnya
1. masukkan semua bahan2 kering seperti flour,instant yeast, dan salt.
2. ratakan dan masukkan sedikit demi sedikit air.
3. uli doh atas meja sampai doh roti itu kelihatan tidak putus2.
4. masukkan doh yg telah diuli td ke dalam bekas dan jemur dibawah cahaya mata hari sehingga doh kembang.
5.selepas doh kembang letak doh diatas meja dan tumbuk doh itu intuk keluarkan angin.
6.selepas doh ditumbuk rolledkn doh sehingga berbentuk bujur.kemudian ambil hujung melintang die dan gulungkan seperti kelihatan gambar diatas.
7.rehatkan doh sebentar sambil itu boleh panaskan oven.
8.letak doh td kedalam acuan french loaf...jika tiada boleh guna acuan biasa.
9.akhir sekali torehkan doh td dan bakar.

No comments:

Post a Comment